Galgament Csatornázás

A projektről - A projekt története

14 település összefogása, Galgamácsa a gesztor: „Aszód és térsége szennyvízcsatorná-zása és szennyvízelvezetése”

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében 2007. szeptember 18-án indult az első környezetvédelmi pályázati csomag, amely tíz pályázati kiírás keretében összesen 344,66 milliárd Ft támogatást nyújt a településeknek a szennyvíztisztítás fejlesztéséhez, az ivóvíz minőség javításához, az energiahatékonyság növeléséhez, megújuló energiafor-rások kihasználásához, megkezdődhet a megtelt hulladéklerakók uniós normák szerinti rekultivációja, természetvédelmi programok indulhatnak, valamint jut pénz az e-környezetvédelem céljaira is.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati csomag keretének több mint felét, 188 milliárd forintot fordíthatnak a nyertes önkormányzatok településük szennyvíz-elvezetési és tisztítási helyzetének fejlesztésére. Az alapvető cél az, hogy 2015-ig 80%-ra bővüljön Magyarországon a csatornázottság és az elvezetett szennyvíz 100%-át biológiai úton tisztítsák.

Galgamácsa gesztorságával - a 2003-ban kibővített Aszód központú szennyvíz-elvezetési agglomeráció (térség) tíz települése: Aszód, Bag, Domony, Iklad, Hévízgyörk, Galgamá-csa, Kisnémedi, Püspökszilágy, Vácegres és Váckisújfalu, valamint a csatlakozó négy Galga-menti település: Acsa, Csővár, Galgagyörk és Püspökhatvan, vagyis - összesen 14 település nevében.

A projekt nemcsak az aszódi agglomerációt alkotó települések szennyvízhálózatának épí-tésére, bővítésére és a keletkezett szennyvíz biológiai tisztítására, hanem térségi EU szabványoknak megfelelő szennyvíziszap komposztáló telep kialakítását is magában fog-lalja. A beruházás részeként megépülő szennyvíziszap komposztáló telep Galga-menti térségi feladatot fog ellátni.

2008. január 7-én benyújtottuk az 1. forduló második szakaszában elbírálásra az „Aszód és térsége szennyvízcsatornázása és szennyvízelvezetése” című KEOP-1..2.0-1F-2008-0040 azonosító számú pályázatot. A pályázat támogató elbírálásáról az értesítést 2008. március 12-én megkaptuk, és a támogatási szerződés megkötéséhez kikötött feltételek teljesítése után a támogatási szerződést 2008. június 23-án megkötöttük.

Ugrás az oldal tetejére

Kapcsolat felvétel